XI - L'Iseo ja Piazzolo org

Üheteistkümnes päev, reisi viimane. Aega on siiski hilisõhtuni, nii et plaan on minna veel ühte järvekest vaatlema, l'Iseo, veidi väiksem kui Como ja Garda ja asub kahe viimase vahel.. Hommikusöök (Hotel Terme San Pancrazio) on puhasulaluksuslik, eilsega võrreldes - kõik perfektne, käpakohv, omlett ja sink, müslid, suupisted, majakoogid. Itaaliakeelset rõõmsat hommikusöögisädinat kuuleme ka, noogutame ja vehime kätega ja mõmiseme midagi kaasa ja asjad laabuvad nagu Itaalias ikka. (Olgu eilne hommik meile õppetunniks - ei minda kodumajutusse, vaid võetakse korralik majutusasutus).




L'Iseo ei ole sugugi mitte viletsam enda suurtematest/kuulsamatest vendadest - sama ilus, sama läbipaistva veega, sama kaunite vaadetega. Mitmed villad kallastel, palju sadamaid ja paate, kurvilised teed, rohkelt peatuspaiku, et vaateid nautida.




Mitte kuigi pikalt ei õnnestu aega surnuks lüüa minijärvekese kaldal, nii et lõunapaiku liigume veidi ülespoole mägedesse, lootuses veel mõned korralikud maastikufotod üles võtta. Parasjagu udune-sombune ilm on ka, nii et ehk avaneb kõrgustes kauneid vaateid.




L'Iseo hingab ilmaga samas rütmis - on vaikne ja jahe, ja inimesi on vähe.. Põhja-Itaalia järvede maagia ja aura on muidugi midagi väga erilist, raske sõnadega kirjeldada. Sa oled kaldal ja vaatad läbipaistvat peegelsiledat vett ja võimsate mägede poolvarje ümberringi - ja siis saad aru, mis inimesi siinsete kallaste äärde on tõmmanud, iidsetest aegadest tänasest. See on selline parajaks timmitud segu rahust, vaikusest ja ürgsest loodusest..




Ardesio lähedal teeme väikese peatuse, sõidame asulast veidi välja, metsale-mägedele nii lähedale kui võimalik (= nii kaugele, kui esiveolise masinaga saab) ja siit edasi mööda väiksemaid radasid jalgsi edasi :-) jalutuskäik Itaalia alpide serva peal, Piazzolo orus.



Vaatan hiljem kaardilt, asulad ongi kõik suhteliselt väikesed ja mööda maastikku hõredalt laiali puistatud.. liikumine on siin raske ja kõik suuremad tegemised (nt ehitus) vajavad korralikku planeerimist ja võtavad rohkem aega kui tasasel, kergelt ligipääsetaval maal.
Ega guuglil päris täpselt ka aimu ei ole, mis teed ja olud siin on, päris mitu korda on juhatatud läbimatule off-road teele. Samuti linnas on kaart juhatanud nii kitsale tänavale, et rolleriga mahuks läbi, kuid autoga enam mitte.



Kohe jalutuskäigu alguses liitub meiega üks õige rääbaka olemisega koer :-) ju ta kusagilt kohalikust külast on, puha luu ja nahk, kuid saadab meid terve tee heatujuliselt. Hiljem miski külamees sõidab motikaga mööda ja kutsub loomakese ära..




Loodus on siin väga eestilik, kui järsud mäeküljed välja arvata. Ei mingeid palme ega ülearu eksootilisi puid. Pigem sellised suuremakasvulised okaspuud, kuused-männid ka täitsa olemas. Väike ojakene voolab ka täpselt kahe mäetipu vahel, on teine samuti raskelt ligipääsetav, kuid pisikesed jalgrajad siiski aeg-ajalt alla lähevad.




Oja-jõgi on jälle klaari veega, siin-seal minikärestikud ja -basseinid, mis vastavalt maastikule aegade jooksul on tekkinud. Ilus ja puutumatu loodus. Aeg-ajalt on teepeal ka mõni üksik hoone - inimtegevuse jälgi on, kuid inimesi endid sel korral näha ei ole. Ühe majavundamendi juures sebib ringi väike tumehall hiir - muidu hiir nagu hiir ikka, kuid karv on tumedam ja tihedam, kui Eesti hiirtel :P võibolla on see alpi kliima ikka selline jahedapoolne aastaläbi :-)




Niiviisi läheb jälle paar tundi mööda ja hilisel pealelõunal hakkame Milano poole tagasi liikuma. Liikluses on aeg-ajalt seisakuid, nii et raske ajavaru on igati õigustatud. Külastame veel viimast korda poodi, et tagasilennuks veidi näksimist varuda, samuti kasutan juhust võtta üks tass korralikku Itaalia cappuccinot. Noh, võtan kaks, kuna õhtu saab täna pikk olema. Auto tangime kaelani diislit täis ja viime rendifirmasse. Tagastamine läheb kenasti, küsimusi ei esitata ja broneering kaardilt vabastatakse kiirelt. Teenindus väga hea. Tänase päeva läbisõit 217km. Kilomeetreid terve reisi peale saame kokku kusagil 2800. Huvitav, et seni on sõidukilomeetrid ikka samasse suurusjärku jäänud sarnastel reiside, keskmiselt nii 250-300km päeva kohta.




Edasi juba lennujaama, kus mõned tunnid on aega parajaks teha, check-in avatakse hommikul kella nelja paiku. Ootajaid-reisijaid liigapalju ei ole, elu lennujaamas on rahulik. Politsei käib vahepeal dokumente kontrollimas. Kella kolme paiku läheb elu jälle käima, väljuvad esimesed lennud Marrakech'i. Tore on mööduvaid inimesi vaadelda - nii erinevad olemise ja näoilmetega, kõik reisivintsutusteks valmis. Check in avatakse õigeaegselt ja unistena astume peagi lennukile. Lend laabub kenasti ja vihmases-uduses ilmas oleme kodus tagasi. Vahva reis oli :-)



No comments:

Post a Comment

XI - L'Iseo ja Piazzolo org

Üheteistkümnes päev, reisi viimane. Aega on siiski hilisõhtuni, nii et plaan on minna veel ühte järvekest vaatlema, l'Iseo, veidi väikse...